Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΣΤΕΦΑΝΟΣ



Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάτι(ΑΦΕ), το αρχαιολογικό λεύκωμα του
Ματθαίου Μπέσιου:
ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Πύδνα, Μεθώνη και οι αρχαιότητες της βόρειας Πιερίας


Λίγα λόγια για το βιβλίο:
ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
 Ένα υπέροχο λεύκωμα έρχεται να αναδείξει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Πιερικής γης και κύρια της βόρειας Πιερίας.
Πάνε τα χρόνια που συζητιούνταν τα ευρήματα χωρίς όμως να τα έχουμε δει και να μπορούμε να τα αξιολογήσουμε.

ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Η Μεθώνη και η Πύδνα –οι δύο κυρίαρχες πόλεις στο βόρειο τμήμα του Νομού και γνωστές από τις αρχαίες πηγές ως δύο από τα σπουδαιότερα λιμάνια της βόρειας ελληνικής ακτογραμμής και του μακεδονικού βασιλείου- ζωντανεύουν και πάλι μέσω των ανασκαφικών ευρημάτων, τα οποία υπαινίσσονται το μεγαλείο, τον πλούτο και τη δύναμη που είχαν αποκτήσει. Χωρίς αμφιβολία, η περιοχή της βόρειας Πιερίας, η οποία γειτνιάζει βορειοδυτικά με τη Βεργίνα, βορειοανατολικά με την Πέλλα, ανατολικά με τις θέσεις της αντικρινής παραλίας του Θερμαϊκού Κόλπου και νότια με το Δίον, την ιερή πόλη των Μακεδόνων, κατέχει έναν κομβικό χώρο στην τοπογραφία, ένα κρίσιμο σταυροδρόμι επικοινωνίας και συνάντησης ανθρώπων, αγαθών, ιδεών. Η συνέχιση της έρευνας στη συγκεκριμένη περιοχή έχει να προσφέρει ακόμη πολλά, από τα οποία καθοριστικότερης σημασίας θα είναι τα ζητήματα σχετικά με τον Α’ και Β’ Αποικισμό στη Μακεδονία κατά την Εποχή του Σιδήρου (1200-700 π.Χ) και την Αρχαϊκή (700-480 π.Χ), εποχές για τις οποίες οι μαρτυρίες από άλλες θέσεις παραμένουν είτε λιγοστές είτε απουσιάζουν.

ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Ένα βιβλίο που μας εξαναγκάζει, εμάς τους κατοίκους της Πιερίας, να κινητοποιηθούμε για ένα σύγχρονο μουσείο όπου θα αναδεικνύεται η αρχαιολογική, ιστορική πλευρά του νομό μας.

ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Η έμπρακτη συμβολή της Εταιρίας Ανθρώπων και Φύσεως Έργα (ΑΦΕ) στην έκδοση του παρόντος τόμου είναι αξιέπαινη, γιατί παρουσιάζει στο ευρύτερο κοινό τις αρχαιολογικές έρευνες στη βόρεια Πιερίας. Ταυτόχρονα όμως υπηρετεί ένα σημαντικότερο, παιδευτικό στόχο: να καταστούν οι Πιερείς κοινωνοί της ιστορίας του τόπου τους και να ευαισθητοποιηθούν σε ζητήματα ανάδειξης, προβολής και κυρίως προστασίας των πολύτιμων καταλοίπων του
παρελθόντος. Ευχής έργον είναι η Εταιρία να συνεχίσει και στο μέλλον να προσφέρει τέτοιας ποιότητας καρπούς και να γίνει παράδειγμα προς μίμηση.

ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Ένα υπέροχο λεύκωμα, απόκτημα για όλους τους κατοίκους της Πιερίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου