Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΣΤΕΦΑΝΟΣ



Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάτι(ΑΦΕ), το αρχαιολογικό λεύκωμα του
Ματθαίου Μπέσιου:
ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Πύδνα, Μεθώνη και οι αρχαιότητες της βόρειας Πιερίας


Λίγα λόγια για το βιβλίο:
ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
 Ένα υπέροχο λεύκωμα έρχεται να αναδείξει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Πιερικής γης και κύρια της βόρειας Πιερίας.
Πάνε τα χρόνια που συζητιούνταν τα ευρήματα χωρίς όμως να τα έχουμε δει και να μπορούμε να τα αξιολογήσουμε.

ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Η Μεθώνη και η Πύδνα –οι δύο κυρίαρχες πόλεις στο βόρειο τμήμα του Νομού και γνωστές από τις αρχαίες πηγές ως δύο από τα σπουδαιότερα λιμάνια της βόρειας ελληνικής ακτογραμμής και του μακεδονικού βασιλείου- ζωντανεύουν και πάλι μέσω των ανασκαφικών ευρημάτων, τα οποία υπαινίσσονται το μεγαλείο, τον πλούτο και τη δύναμη που είχαν αποκτήσει. Χωρίς αμφιβολία, η περιοχή της βόρειας Πιερίας, η οποία γειτνιάζει βορειοδυτικά με τη Βεργίνα, βορειοανατολικά με την Πέλλα, ανατολικά με τις θέσεις της αντικρινής παραλίας του Θερμαϊκού Κόλπου και νότια με το Δίον, την ιερή πόλη των Μακεδόνων, κατέχει έναν κομβικό χώρο στην τοπογραφία, ένα κρίσιμο σταυροδρόμι επικοινωνίας και συνάντησης ανθρώπων, αγαθών, ιδεών. Η συνέχιση της έρευνας στη συγκεκριμένη περιοχή έχει να προσφέρει ακόμη πολλά, από τα οποία καθοριστικότερης σημασίας θα είναι τα ζητήματα σχετικά με τον Α’ και Β’ Αποικισμό στη Μακεδονία κατά την Εποχή του Σιδήρου (1200-700 π.Χ) και την Αρχαϊκή (700-480 π.Χ), εποχές για τις οποίες οι μαρτυρίες από άλλες θέσεις παραμένουν είτε λιγοστές είτε απουσιάζουν.

ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Ένα βιβλίο που μας εξαναγκάζει, εμάς τους κατοίκους της Πιερίας, να κινητοποιηθούμε για ένα σύγχρονο μουσείο όπου θα αναδεικνύεται η αρχαιολογική, ιστορική πλευρά του νομό μας.

ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Η έμπρακτη συμβολή της Εταιρίας Ανθρώπων και Φύσεως Έργα (ΑΦΕ) στην έκδοση του παρόντος τόμου είναι αξιέπαινη, γιατί παρουσιάζει στο ευρύτερο κοινό τις αρχαιολογικές έρευνες στη βόρεια Πιερίας. Ταυτόχρονα όμως υπηρετεί ένα σημαντικότερο, παιδευτικό στόχο: να καταστούν οι Πιερείς κοινωνοί της ιστορίας του τόπου τους και να ευαισθητοποιηθούν σε ζητήματα ανάδειξης, προβολής και κυρίως προστασίας των πολύτιμων καταλοίπων του
παρελθόντος. Ευχής έργον είναι η Εταιρία να συνεχίσει και στο μέλλον να προσφέρει τέτοιας ποιότητας καρπούς και να γίνει παράδειγμα προς μίμηση.

ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Ένα υπέροχο λεύκωμα, απόκτημα για όλους τους κατοίκους της Πιερίας.

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΔΑΙΜΟΝΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ: ΚΟΥΡΔΙΣΤΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Όταν η δεκαεξάχρονη Τέσα Γκρέι φτάνει στην Αγγλία κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Βασίλισσας Βικτορίας, κάτι τρομακτικό την περιμένει στον Κόσμο του Σκότους του Λονδίνου, όπου βρικόλακες, μάγοι και άλλα υπερφυσικά πλάσματα τριγυρνούν στους φωτισμένους με λάμπες αερίου δρόμους.
Κυνηγημένη και χωρίς φίλους, η Τέσα βρίσκει καταφύγιο στους Κυνηγούς των Σκιών, μια ομάδα πολεμιστών με αποστολή να απαλλάξουν τον κόσμο από τους δαίμονες.
Καθώς βυθίζεται όλο και πιο πολύ στον κόσμο τους, γοητεύεται από δύο φίλους –και διχάζεται ανάμεσά τους– και γρήγορα συνειδητοποιεί ότι η αγάπη μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη μαγεία από όλες.

Προσωπική άποψη:
Θα περίμενα, μετά την ανάγνωση των "Θανάσιμων Εργαλείων", να μπορεί πολύ δύσκολα η Cassandra Clare να με γοητεύσει με μια ακόμα ιστορία της, στημένη και δομημένη γύρω από τον κόσμο των Κυνηγών των Σκιών και των λοιπών μεταφυσικών, σκοτεινών και μη πλασμάτων της. Δεν είμαι σίγουρη τι περίμενα από τον "Κουρδιστό Άγγελο" όμως, αυτό που εισέπραξα, όχι απλά ξεπέρασε τις προσδοκίες μου αλλά, και τα πιο τρελά μου όνειρα. Δεν είναι απλά ένα αφελές και πρόχειρα στημένο prequel προκειμένου να εξοικονομήσει μερικά ακόμα δολαριάκια αλλά, μια ολοκληρωμένη ιστορία, την οποία θα απολαύσουν βέβαια πολύ περισσότερο όσοι έχουν διαβάσει την "Πόλη Των Έκπτωτων Αγγέλων" καθώς θα τους οδηγήσει σε πονηρούς, απολαυστικούς αλλά και λειτουργικούς παράλληλα, για την εξέλιξη και των δύο ιστοριών, συνειρμούς.

Βρισκόμαστε στην Βικτοριανή Αγγλία και πιο συγκεκριμένα στο σκοτεινό, μελαγχολικό και επικίνδυνο συνάμα Λονδίνο της εποχής. Και αν αυτό μας έχει συστηθεί μέσω της κλασσικής λογοτεχνίας πολλάκις, βοηθώντας μας να φανταστούμε λίγο έως πολύ την εικόνα του, η οπτική μας αλλάζει πάραυτα καθώς, στα στενά και υγρά σοκάκια του ζουν και δρουν Πλάσματα του Σκότους αλλά και Κυνηγοί των Σκιών, που από την γέννησή τους έχουν ορκιστεί να προστατεύουν την τάξη. Υπάρχει ο Νόμος, αλλά ενώ όλοι πρέπει να τον ακολουθούν τα πράγματα δεν φαίνεται να κυλάνε τόσο ομαλά καθώς, υπάρχει το πρόσωπο εκείνο, ο Μάγιστρος, που χαλιναγωγεί μια παράξενη και ανάμεικτη ομάδα, από ανθρώπους και Σκοτεινά Πλάσματα, θυσιάζοντας αδύναμα, θνητά πιόνια για αδιευκρίνιστους λόγους. Παράλληλα, θέλει στην κατοχή του την Τέσα, ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι που ενώ δεν το γνωρίζει, κατέχει μια μεγάλη και παράξενη δύναμη, την οποία λαχταρά να κατακτήσει για τους αποτρόπαιους αλλά άγνωστους συνάμα σκοπούς του.

Η Τέσα είναι η κεντρική ηρωίδα της ιστορίας. Ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι που ενώ φαινομενικά δεν έχει κάτι το ξεχωριστό, κατέχει μια σκοτεινή δύναμη. Είναι Μεταμορφίστρια αλλά αυτό δεν είναι το σπουδαιότερο. Δεν έχει απλά την ικανότητα να μεταμορφώνεται σε κάποιο άλλο πλάσμα αλλά, μπορεί παράλληλα να βλέπει στις μνήμες του, να βιώνει τα συναισθήματά του και να καθοδηγείται από τις δικές του σκέψεις. Εκείνη είναι τρομοκρατημένη από την ανακάλυψη αυτή ωστόσο σταδιακά συνειδητοποιεί ότι αν θέλει να σώσει τον αδερφό της, αν θέλει να καταλάβει από που προέρχεται, πιο είναι το παρελθόν αλλά και το μέλλον που απλώνεται μπροστά της, πρέπει όχι απλά να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της αυτή αλλά, και να βοηθήσει τους Κυνηγούς των Σκιών οι οποίοι, σαν σωτήρες εμφανίζονται στον δρόμο της, ορκισμένοι να την προστατέψουν, ζητώντας όμως παράλληλα την βοήθειά της στην προσπάθειά τους αυτή. Και η Τέσα δεν έχει άλλη λύση, δεν έχει άλλη επιλογή, δεν θέλει όμως και να κάνει κάτι διαφορετικό, γιατί μπορεί να είναι μια αδύναμη φιγούρα της εποχής ωστόσο, κρύβει μέσα της μεγαλύτερη εσωτερική δύναμη και θάρρος από αυτό που θα μπορούσαμε να ελπίζουμε.

Οι υπόλοιποι χαρακτήρες της ιστορίας μπορεί να μην μας είναι γνωστοί ωστόσο, τα ονόματα και τα χαρακτηριστικά τους μας παραπέμπουν στα "Θανάσιμα Εργαλεία", γεγονός ιδιαίτερα γοητευτικό καθώς, μπορούμε να καταλάβουμε περισσότερα για την προέλευση των ήδη αγαπημένων ή μισητών μας χαρακτήρων αλλά υπάρχουν και εκείνοι που φτάνουν μέχρι το σήμερα, διαπιστώνοντας γιατί ασκούν τόσο μεγάλη γοητεία αλλά και το βάρος των αναμνήσεων που φέρουν στην πλάτη τους. Ο Γουίλ Χεροντέιλ είναι το alter ego του Τζέις σε μια μεσαιωνική σχεδόν εποχή. Καταλαβαίνουμε από που κληρονόμησε το σαρκαστικό γονίδιο, την γοητευτική φύση αλλά και την εσωτερική αδυναμία που τον οδηγεί σε μια διαρκή σύγκρουση με τον ίδιο του τον εαυτό και στην προκειμένη περίπτωση, με κάθε άλλο πλάσμα γύρω του. Ναι, είναι ο αλλαζονικός εκείνος χαρακτήρας που δεν μπορείς να μην ερωτευτείς. Ο Τζεμ βρίσκεται στον αντίποδα, λιγότερο παρορμητικός, περισσότερο λογικός και συναισθηματικός, ένα αντίβαρο που προσπαθεί να διατηρήσει την ισορροπία, γοητεύοντάς σε επίσης με την αδυναμία του. Οι Λάιτγουντ, ο Μάγκνους, η Καμίλ, όλοι βρίσκονται ανάμεσα στις σελίδες της ιστορίας, προσθέτοντας το δικό τους λιθαράκι στον παλαιότερο μύθο αλλά και στον σύγχρονο.

Η Clare περιγράφει με γλαφυρότητα και με μια δόση σκοτεινού ρομαντισμού το Λονδίνο του 18ου αιώνα, αφήνοντάς μας με περισσή ευκολία να βυθιστούμε στο νέο αυτό κόσμο που μας συστήνει. Η γραφή της ώριμη, στιβαρή, με την αέρινη διάθεση των Κυνηγών αλλά και την σοβαρότητα που επιβάλλει η εποχή στην οποία τοποθετεί την ιστορία της, με ισορροπημένες δόσεις χιούμορ και σαρκασμού που ισορροπούν με ακρίβεια στην σοβαρότητα της κατάστασης. Η ιστορία της είναι γεμάτη σκοτεινά μυστικά, αλχημείες, μαγείες ξεχασμένες και επικίνδυνες. Τα συναισθήματα ποικίλα, η ροή συνεχής, η δράση αδιάκοπη και γεμάτη δυναμισμό, με τη μία μάχη να διαδέχεται την άλλη και με έναν πόλεμο, έτοιμος να ξεσπάσει και να φαντάζει μεγαλύτερος από οτιδήποτε θα ήταν σε θέση οι ήρωές της να αντιμετωπίσουν αφού ο καθένας, με τον δικό του μοναδικό τρόπο είναι ξεχωριστός αλλά, προβληματικός συνάμα, με μεγάλη δυσκολία στο να διαχειριστεί την όποια υπάρχουσα, υλιστική ή συναισθηματική κατάσταση.

Υπέροχος, μοναδικός, σαγηνευτικός, γοητευτικός, ρομαντικός, σκληρός, επικίνδυνος, ο "Κουρδιστός Άγγελος" μας βάζει με βίαιο και καθηλωτικό τρόπο σε μια ιστορία όπου ο τίτλος "Δαιμονικές Μηχανές" δεν είναι απλά ταιριαστός αλλά, μας υπόσχεται πολλά σε σχέση με αυτά που έχουμε να περιμένουμε στο μέλλον. Μια ιστορία που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα, που σου προκαλεί τόσα διαφορετικά συναισθήματα και που σε μαγεύει με έναν τρόπο που είναι δύσκολο ακόμα και το να το φανταστείς. Η Clare ξέρει πολύ καλά να μας ταξιδεύει, να μας κάνει να αγαπάμε και να μισούμε τους πολυδιάστατους και ευαίσθητους συναισθηματικά χαρακτήρες της, οι οποίοι εκεί που φαίνονται έτοιμοι να τα δώσουν όλα τελικά, κάνουν εκείνο το μικρό βήμα που τους τραβάει πίσω, για να τους επιστρέψει να επιστρέψουν ακόμα πιο δυναμικοί και έτοιμοι για όλα. Ένας μεγάλος αγώνας ξεκινάει, μια ανελέητη μάχη βρίσκεται προ των πυλών και εμείς δεν έχουμε παρά να περιμένουμε ακόμα περισσότερη αγωνία, ακόμα περισσότερη δράση και ένταση σε μια νέα σειρά, δυναμίτη στον κόσμο του μεταφυσικού.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Cassadra Clare
Μεταφραστής:Τριαδά Πηνελόπη
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 608
ISBN: 978-960-6665-72-1
Αναδημοσίευση από: Το μεγαλείο των τεχνών

ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ: ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΕΚΠΤΩΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ

Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Θανάσιμος Πόλεμος έχει τελειώσει, και η Κλέρι Φρέι έχει επιστρέψει στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη, ενθουσιασμένη με όλες τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά της.
Εκπαιδεύεται για να γίνει Κυνηγός των Σκιών και να χρησιμοποιεί τη μοναδική της δύναμη. Η μητέρα της παντρεύεται τον έρωτα της ζωής της. Τα Πλάσματα του Σκότους και οι Κυνηγοί των Σκιών ζουν επιτέλους ειρηνικά. Και -το πιο σημαντικό απ' όλα- η Κλέρι μπορεί επιτέλους να αποκαλεί τον Τζέις αγόρι της.
Όμως όλα έχουν ένα τίμημα.
Κάποιος δολοφονεί τους Κυνηγούς που ανήκαν στον Κύκλο του Βάλενταϊν, προκαλώντας εντάσεις μεταξύ των Πλασμάτων του Σκότους και των Κυνηγών των Σκιών που μπορεί να οδηγήσουν σε ένα δεύτερο αιματηρό πόλεμο.
Ο καλύτερος φίλος της Κλέρι, ο Σάιμον, δεν μπορεί να τη βοηθήσει. Η μητέρα του μόλις ανακάλυψε πως είναι βρικόλακας και τώρα είναι άστεγος. Όπου κι αν στραφεί, κάποιος τον θέλει με το δικό του μέρος -μαζί με τη δύναμη της κατάρας που καταστρέφει τη ζωή του. Και είναι όλοι πρόθυμοι να κάνουν οτιδήποτε για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν. Την ίδια στιγμή, βγαίνει με δύο πανέμορφες, επικίνδυνες κοπέλες -καμία από τις οποίες δεν γνωρίζει για την άλλη.
Όταν ο Τζέις αρχίζει να απομακρύνεται από την Κλέρι χωρίς να της δώσει εξηγήσεις, η Κλέρι υποχρεώνεται να ανασκαλέψει την καρδιά ενός μυστηρίου, η διαλεύκανση του οποίου θα αποκαλύψει το χειρότερό της εφιάλτη.
Η ίδια έχει θέσει σε λειτουργία μια τρομερή αλυσίδα γεγονότων που μπορεί να την οδηγήσει στο να χάσει όλα όσα αγαπάει. Συμπεριλαμβανομένου και του Τζέις.

Προσωπική άποψη:
Η αλήθεια είναι πως όταν έμαθα ότι η τριλογία της Cassandra Clare δεν θα τελείωνε εκεί, όπως ήταν το αρχικό πλάνο, αλλά, ότι θα συνεχιζόταν με μια ακόμα τριλογία, κάπου μέσα μου γεννήθηκε μια παράξενη ανησυχία. Αναρωτιόμουνα πως θα μπορούσε η συγγραφέας να συνεχίσει με αληθοφάνεια μια ιστορία στην οποία η ίδια είχε δώσει τέλος με το τρίτο της κατά σειρά βιβλίο. Ξεκινώντας λοιπόν να διαβάζω την "Πόλη Των Έκπτωτων Αγγέλων", η ανησυχία αυτή διαλύθηκε, από τις πρώτες κι όλας σελίδες αφού έγινε ξεκάθαρο πως πρόθεσή της δεν ήταν να ξεχειλώσει την ιστορία με την οποία μας συστήθηκε αλλά, να κρατήσει τα στοιχεία της εκείνα που ήταν απαραίτητα έτσι ώστε να οδηγήσει τους πρωταγωνιστές της σε μια νέα σειρά περιπετειών οι οποίες δεν θα αποτελούσαν συνέχεια των προηγούμενων αλλά, μια βάση πάνω στην οποία θα μπορούσε να χτιστεί μια καινούργια.

Έχουν περάσει μόλις έξι εβδομάδες από τα γεγονότα του προηγούμενου βιβλίου, με το σημαντικότερο όλων, τον θάνατο του Βάλενταϊν, ο οποίος και οδήγησε σε μια νέα εποχή συμμαχίας και ενότητας ανάμεσα στους Κυνηγούς και τα Πλάσματα του Σκότους. Είναι ξεκάθαρο όμως πως κάποιος δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από την υπάρχουσα κατάσταση και μέσω μιας σειράς δολοφονιών αλλά και της δημιουργίας ανθρώπινων μωρών με δαιμονικά χαρακτηριστικά, προσπαθεί να προκαλέσει ρήξη ανάμεσα στα διαφορετικά αυτά στρατόπεδα επιδιώκοντας την διάσπασή τους και γιατί όχι, την αρχή ενός νέου κύκλου αίματος και χάους. Η δύναμη της εξουσίας είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κάποιος, πόσο μάλλον όταν το δαιμονικό στοιχείο, σε όποια του μορφή, κατοικεί μέσα τους και όταν μιλάμε για έναν κόσμο μεταφυσικού, πολλοί μπορούν να είναι εκείνοι που θα την διεκδικήσουν.

Φυσικά, μέσα σε όλον αυτό τον χαμό υπάρχει η Κλέρι, η οποία και έχει ξεκινήσει την κυνηγετική της εκπαίδευση αλλά και ο Τζέις. Τώρα που είναι πλέον γνωστό και αποδεδειγμένο ότι δεν συνδέονται με δεσμό αίματος, θα περίμενε κανείς τα πράγματα στην προσωπική τους σχέση να κυλάνε ομαλά. Όμως η πραγματικότητα είναι πολλή διαφορετική. Η Κλέρι είναι κυριευμένη από την ανασφάλεια, αίσθημα που πηγάζει από την συμπεριφορά του Τζέις απέναντί της. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι την αγαπάει ωστόσο, ο θάνατος του Βάλενταϊν δεν αποδείχτηκε αρκετός για να διώξει μακριά τους προσωπικούς δαίμονες, οι οποίοι μοιάζουν να επιστρέφουν και να χτυπάνε πιο δυνατά από κάθε άλλη φορά. Αποτρόπαια όνειρα ταράσσουν τον ύπνο και την ψυχή του ενώ βαθιά μέσα του ελοχεύει ο φόβος πως, όποιο αίμα και αν κυλάει στις φλέβες του, εκείνος θα είναι πάντα ο γιος του σατανικού εκείνου και άρρωστου ανθρώπου που τον δίδαξε και τον γαλούχησε με την ιδέα πως ότι αγαπάμε πρέπει και να το καταστρέφουμε. Προσπαθώντας να ανακαλύψει ποιος πραγματικά είναι, αλλά και να προστατέψει την Κλέρι, απομακρύνεται από κοντά της για ακόμα μια φορά.

Το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτή τη φορά όσον αφορά την ιστορία είναι το γεγονός ότι η Clare δεν στέκεται κατά κύριο λόγο στο ερωτικό και προσωπικό δράμα των δύο νέων αλλά, στο δράμα που ζει ο κάθε ήρωας της ιστορίας της. Με αυτό τον τρόπο, τους αφήνει περισσότερο χώρο να δράσουν και να ξετυλίξουν την προσωπικότητά τους ενώ παράλληλα, η ιστορία αποκτά πολύπλευρες διαστάσεις μέσω των οποίων η όλη δράση γίνεται ακόμα πιο συναρπαστική. Ο Σάιμον βρίσκεται στο επίκεντρο, με μια σειρά πλασμάτων να τον θέλουν σύμμαχο στο πλευρό τους εξαιτίας της νέας του, καταραμένης φύσης, ο Άλεκ και ο Μάγκνους προσπαθούν να ισορροπήσουν την σχέση τους, η μητέρα της Κλέρι μαζί με τον Λουκ προσπαθούν να χτίσουν ένα νέο κοινό μέλλον, η Ίζαμπελ προσπαθεί να απελευθερώσει τον εαυτό της από τον φόβο των σχέσεων και της προδοσίας. Παράλληλα, νέοι, συναρπαστικοί χαρακτήρες κάνουν την εμφάνισή τους, δίνοντας άλλη διάσταση σε όσα μέχρι τώρα γνωρίζαμε, με ορισμένους από αυτούς να είναι έτοιμοι να διαταράξουν κάθε ισορροπία που μπορεί να υπάρχει.

Η αφήγηση της Clare είναι ζωντανή, γρήγορη, γεμάτη δράση και εναλλαγές συναισθημάτων και σκέψεων. Ο καλύτερος ορισμός να χαρακτηρίσουμε την διάθεσή της είναι απρόβλεπτη καθώς, αυτό που μας περιμένει καθώς γυρίζουμε κάθε σελίδα, δεν συγκρίνεται σε τίποτα με αυτό που φανταζόμαστε. Η ποπ-φάνκι διάθεσή της δεν απουσιάζει, και ενώ οι σκηνές μάχης μπορεί να μην είναι τόσο έντονες ή ποικίλες όσο στα προηγούμενα βιβλία της σειράς, η ένταση δεν αποδυναμώνεται στο ελάχιστο. Αντίθετα, με ένα μαγικό τρόπο, μας ταξιδεύει στη νέα αυτή πτυχή της ιστορίας της, προκαλώντας μας να εμβαθύνουμε κάπου παραπέρα. Βασίζεται πολύ στους πολύπλευρους χαρακτήρες της, στις σκέψεις, τις αδυναμίες και τις πράξεις τους και αυτό λειτουργεί ως καταπέλτης που μας εκπλήσσει και μας συναρπάζει, κρατώντας μας σε μια συνεχή εγρήγορση και επαγρύπνηση, για το άγριο μέλλον που πρόκειται σύντομα να ακολουθήσει. Η ιστορίας της είναι πλέον περισσότερο από ποτέ μια ιστορία εξουσίας και δύναμης, ένας αγώνας όπου πρέπει ο καθένας από τους εμπλεκόμενους να έχει το σθένος και τη δύναμη να υπερασπιστεί την ψυχή του προκειμένου να μην την χάσει.

Γρήγορο, ευέλικτο, συναρπαστικό, καθηλωτικό, ικανό να σου κόψει την ανάσα, το τέταρτο βιβλίο της Clare αποδεικνύει ότι έχει μια εξαιρετική ικανότητα να καθοδηγεί την ιστορία και τους πρωταγωνιστές της, σε όσο σκοτεινά μονοπάτια η ίδια επιθυμεί. Η γοτθική ατμόσφαιρα είναι πιο έντονη από κάθε άλλη φορά και με έναν γοητευτικό τρόπο διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν ακόμα πιο τρομακτικά πράγματα από το να χάσουν οι αγαπημένοι μας ήρωες την ζωή τους. Το να χάσεις την ψυχή σου καθώς και την ελεύθερη βούληση των πράξεών σου, είναι κάτι περισσότερο από ανησυχητικό, τρομακτικό... είναι σκληρό, βάναυσο και επώδυνο και ο αγώνας για την σωτηρία σου είναι σαφέστατα πολύ πιο δύσκολος. Είναι όμως μια μάχη που αξίζει τον κόπο, ειδικά όταν έχει να κάνει με την σωτηρία όχι μόνο του δικού σου εαυτού και συνείδησης αλλά, και όλων εκείνων που αγαπάς και απελπισμένα θες να προστατέψεις.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Cassadra Clare
Μεταφραστής: Μοσχή Φωτεινή
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 528
ISBN: 978-960-6665-73-8
Αναδημοσίευση από: Το μεγαλείο των τεχνών

ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ: ΓΥΑΛΙΝΗ ΠΟΛΗ

Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Καθώς η Κλέρι ανακαλύπτει όλο και περισσότερα πράγματα για το παρελθόν της οικογένειάς της, αποκτά έναν αναπάντεχο σύμμαχο στο πρόσωπο του μυστηριώδη Κυνηγού, Σεμπάστιαν.
Με τον Βάλενταϊν να συγκεντρώνει τις δυνάμεις του για να καταστρέψει όλους τους Κυνηγούς των Σκιών για πάντα, η μόνη ελπίδα των Κυνηγών για να τον νικήσουν είναι να συνεργαστούν με τους αιώνιους εχθρούς τους.
Αλλά μπορούν τα Πλάσματα του Σκότους και οι Κυνηγοί των Σκιών να παραμερίσουν την έχθρα τους και να πολεμήσουν πλάι-πλάι;
Και ενώ ο Τζέις συνειδητοποιεί πόσα πράγματα είναι τελικά διατεθειμένος να θυσιάσει για την Κλέρι, θα μπορέσει άραγε εκείνη να τιθασεύσει τις καινούριες της δυνάμεις προκειμένου να σωθεί η Γυάλινη Πόλη, όποιο κι αν είναι το τίμημα;

Προσωπική άποψη:
Το τρίτο βιβλίο της σειράς "Θανάσιμα Εργαλεία" ήρθε με σκοπό να αποτελειώσει αυτό που άρχισε με το πρώτο και συνέχισε με το δεύτερο. Πρώτον, μια ιστορία γεμάτη σκοτεινά μυστικά, πάθη, έντονα συναισθήματα και ποικίλες ανατροπές. Δεύτερον, εμάς τους αναγνώστες και φανατικούς της σειράς που στοιχειωθήκαμε από τις εμμονές και τα βάσανα των πρωταγωνιστών της. Αν πιστεύατε ότι δεν θα μπορούσατε να ταραχτείτε περισσότερο, ότι θα ήταν αδύνατον να σας εκπλήξει η ιστορία περισσότερο απ' όσο ήδη τα είχε καταφέρει μέχρι σήμερα, τότε αγαπητοί αναγνώστες σίγουρα και χωρίς καμία αμφιβολία έχετε πέσει θύματα μιας μεγάλης και απατηλής πλάνης. Το ταξίδι στον σκοτεινό κόσμο της Κλέρι και του Τζέις συνεχίζεται και είναι απολαυστικό.

Ο Βάλενταϊν ζει και έχει στην κατοχή του τα δύο Θανάσιμα Εργαλεία και βρίσκεται πολύ κοντά στο να αποκτήσει το τρίτο έτσι ώστε να μπορέσει, όχι μόνο να καταστρέψει τον κόσμο των Κυνηγών όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα αλλά και να δημιουργήσει ένα νέο, ιδανικό, σύμφωνα πάντα με τα δικά του πρότυπα, κόσμο όπου αυτός θα έχει την κυριαρχία, την απόλυτη εξουσία και τον έλεγχο των Κυνηγών που θα είναι σκληροί και αδίστακτοι, πρόθυμοι να θυσιαστούν για τον σκοπό του που δεν είναι άλλος από το να αφανίσει κάθε Πλάσμα του Σκότους. Ο Βάλενταϊν δεν είναι ο κλασσικός κακός μιας μυθιστορηματικής ιστορίας αλλά ένας αρρωστημένος δικτάτορας με εμμονές και διεστραμμένα ιδανικά που δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα και είναι πρόθυμος, όχι απλά να θυσιάσει τα πάντα προκειμένου να ολοκληρώσει τον στόχο του αλλά, και να υπερβεί τα πολύ στενά όρια που χωρίζουν το ανθρώπινο από το απάνθρωπο στοιχείο.

Ο Τζέις συνεχίζει να παλεύει με τους προσωπικούς του δαίμονες που από τη μία τον θέλουν να πολεμάει τα αισθήματά του για την Κλέρι που είναι κάτι περισσότερο από απαγορευμένα και από την άλλη τα αντικρουόμενα αισθήματα αγάπης και μίσους για τον πατέρα του, τον Βάλενταϊν, το σκληρό πολεμιστή που διψάει για εξουσία που όμως δεν παύει να είναι ο άντρας που τον μεγάλωσε και τον γαλούχησε με όσα γνωρίζει μέχρι σήμερα. Ουσιαστικά ο Τζέις έχει να λειτουργήσει ανάμεσα σε δύο αντίβαρα τα οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετα, τόσο γι' αυτά που πρεσβεύουν όσο και γι' αυτά που τον κάνουν να αισθάνεται και είναι ο καταλύτης που τον οδηγεί στις αποφάσεις του. Αν τα βάλουμε όλα αυτά μέσα στην σφαίρα του μεταβατικού σταδίου από την εφηβεία στην ενηλικίωση είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση της υπόστασης του δυνατού πολεμιστή με εκείνη εκείνη του ερωτευμένου, πληγωμένου και συνάμα φορτισμένου συναισθηματικά νέου.

Η Κλέρι από την άλλη βρίσκεται σε μια κατάσταση σύγχυσης. Μπορεί να μεγάλωσε ως κοινή θνητή όμως στις φλέβες της κυλάει το αίμα των Κυνηγών, ένα αίμα που βράζει και φουντώνει, καθιστώντας αδύνατον το να αποστασιοποιηθεί από τη νέα τάξη πραγμάτων, τόσο στην θνητή της ζωή, όσο και στην ζωή στον κόσμο της Άιντρις, έναν κόσμο που μπορεί ποτέ να μην γνώρισε μέχρι σήμερα, μέσα όμως από τα σπλάχνα του οποίου γεννήθηκε. Η θνητή της φύση μπαίνει για λίγο στην άκρη, όχι όμως αποστασιοποιημένη από συναισθήματα και βιώματα, για να δώσει την θέση της σε εκείνη του πολεμιστή που είναι έτοιμη να παλέψει για τα ιδανικά του αλλά κυρίως, για όσους και όσα αγαπάει. Φυσικά δεν παύει να θέλει να βγάλει τη μητέρα της από τον λήθαργό της, παρά το γεγονός ότι η αγάπη της για εκείνη έχει επισκιαστεί από το παρελθόν της που εκτός από το ότι είναι γεμάτο μυστικά την έχει φέρει αντιμέτωπη με έναν έρωτα που δεν μπορεί να καταπιέσει αλλά παράλληλα, δεν έχει τη δυνατότητα να ζήσει.

Οι ήρωες έχουν ήδη διαμορφώσει τις προσωπικότητές τους και πλέον είναι αντιμέτωποι με το μονοπάτι των επιλογών. Κυνηγοί και Πλάσματα του Σκότους πρέπει να αποφασίσουν αν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν στην άκρη τις διαπροσωπικές τους κόντρες και να ενωθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον κοινό τους εχθρό που έχει θέσει στόχο ζωής των αφανισμό τους. Οι γνώριμοι ήρωες ωριμάζουν καθώς έρχονται αντιμέτωποι με το σκληρό και αιματοβαμμένο πρόσωπο μιας ζωής που ποτέ δεν θα είναι ίδια από δω και πέρα, είτε είναι οι νικητές, είτε οι χαμένοι του πολέμου. Όσο για τον Τζέις και την Κλέρι, καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα ακόμα μυστικό που όχι μόνο ταράζει τα νερά της ύπαρξής τους αλλά, αυξάνει την σύγχυση οδηγώντας τους σε αποφάσεις ριψοκίνδυνες και ταυτόχρονα τους κάνει να αντιληφθούν πολύ περισσότερο από πριν σε τι διεστραμμένα όρια ήταν πρόθυμος να φτάσει ο Βάλενταϊν προκειμένου να ολοκληρώσει το όραμά του.

Η δύναμη και οι θρύλοι των Ρούνων έχουν την τιμητική τους υπέρ του δέοντος αφού δεν χρησιμοποιούνται ως ένα κοινό μέσο αλλά, ως μια μαγεία πέρα από κάθε άλλη, μια δύναμη που δεν γνωρίζει στεγανά και που με την ισχύ της Κλέρι μπορεί να κάνει την διαφορά, να τονώσει το ηθικό και να ενισχύσει τη δύναμη των πολεμιστών σε μια ενιαία ένωση που δεν κάνει διαχωρισμούς ανάμεσα στην σκοτεινή και την φωτεινή πλευρά των πλασμάτων ενός κόσμου όπως η Άιντρις και ότι συγκαταλέγεται σε αυτήν. Οι ισορροπίες στον κόσμο της Cassandra Clare ταράσσονται και με ξέφρενους μας οδηγεί στο τέλος μιας ιστορίας η οποία δεν σταματάει λεπτό να μας εκπλήσσει. Δεν παύει ούτε για μια στιγμή να είναι γεμάτη ανατροπές που μας κάνουν να αμφισβητούμε όσα γνωρίζαμε ως τώρα και που να μας συγκινούν με έναν ειλικρινή τρόπο που φτάνει μέχρι τα βαθύτερα συναισθήματά μας.

Η ιστορία της Clare είναι μια ροκ-ποπ, γκότθικ ιστορία, γεμάτη γοητεία και μυστήριο για την μετάβαση από την εφηβεία στην ενηλικίωση, μια ιστορία για την αναζήτηση της σεξουαλικής ταυτότητας των νέων αλλά και για την κατανόηση των συναισθημάτων τους που ξεπερνάνε τον σαρκικό πόθο αλλά και τους οικογενειακούς δεσμούς. Είναι μια ιστορία για την μάχη ανάμεσα στο καλό και στο κακό αλλά όχι με τον τετριμμένο τρόπο που συνηθίζει να παρουσιάζεται καθώς, καθένας από τους ήρωες έχει παράλληλα την σκοτεινή και την φωτεινή του πλευρά. Οι κακοί έχουν κάποια καλά συναισθήματα αλλά και οι καλοί βιώνουν τον θυμό, τον πόνο και το μίσος που μπορεί να προκαλέσει βγάζοντας προς τα έξω την κακή τους πλευρά. Άλλωστε κανένα νόμισμα δεν έχει μόνο μία όψη και όπως είναι φυσικό, το ίδιο ισχύει, τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τις ζωές τους. Ένας κύκλος κλείνει αφήνοντάς μας με μια γλυκόπικρη αίσθηση και μια αναστάτωση αλλά και την προσμονή για έναν νέο που θα περιμένουμε με αγωνία να ξεκινήσει και πάλι.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Cassadra Clare
Μεταφραστής: Μοσχή Φωτεινή
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 648
ISBN: 978-960-6665-61-5
Αναδημοσίευση από: Το μεγαλείο των τεχνών

ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ: ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΤΑΧΤΗΣ

Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Το μόνο που θέλει η Κλέρι Φρέι είναι να ξαναγίνει η ζωή της φυσιολογική. Πώς είναι όμως δυνατόν κάτι τέτοιο όταν είσαι μια Κυνηγός Δαιμόνων, η μητέρα σου έχει πέσει σε ένα ανεξήγητο κώμα, και μπορείς να δεις ξαφνικά έναν ολόκληρο κόσμο από λυκανθρώπους, νεράιδες και βρικόλακες;
Η Κλέρι θα ήθελε να περνάει περισσότερο χρόνο με τον κολλητό της, τον Σάιμον. Όμως, οι Κυνηγοί των Σκιών δεν την αφήνουν, ειδικά ο πανέμορφος Τζέις, που μόλις έχει μάθει ότι είναι αδερφός της.
Και η μοναδική ευκαιρία της Κλέρι να σώσει τη μητέρα της είναι να κυνηγήσει τον αποστάτη Κυνηγό Βάλενταϊν, που είναι μάλλον παράφρων, σίγουρα σατανικός, όπως επίσης και… πατέρας της.
Όταν εξαφανίζεται και το δεύτερο από τα Θανάσιμα Αντικείμενα, η τρομερή Ανακρίτρια υποπτεύεται τον Τζέις. Θα μπορούσε πραγματικά ο Τζέις να προδώσει όλα όσα πιστεύει για να βοηθήσει τον πατέρα του;

Προσωπική άποψη:
Για κάποιον που δεν έχει ανακαλύψει ακόμα την σειρά των "Θανάσιμων Εργαλείων", το πιο σημαντικό που θα έπρεπε να γνωρίζει πριν προχωρήσει σε αυτήν είναι ο εθισμός όπου αναπόφευκτα θα του προκαλέσουν. Για κάποιον πάλι που έχει ήδη κάνει μια πρώτη επαφή μαζί τους μέσω του πρώτου βιβλίου δεν χρειάζονται πολλά λόγια, ούτε πολλές διευκρινίσεις, εκτός ίσως από μία και μόνο παρατήρηση. Ό,τι και να περιμένατε, όσο εντυπωσιακή και αν φανταζόσασταν την συνέχεια, αυτό το οποίο θα συναντήσετε ξεπερνά κάθε σκέψη, κάθε προσδοκία που πιθανότατα να είχατε. Η Clare δεν έχει σκοπό να μας αφήσει σύντομα να επαναπαυτούμε, υποψία που ήδη είχαμε με την ανάγνωση του πρώτου βιβλίου. Μια υποψία που μετατράπηκε σε μια ευχάριστη βεβαιότητα αφού μας υπόσχεται ένα μακρύ και συνάμα γοητευτικό ταξίδι.

Η "Πόλη Των Οστών" μας άφησε σύξυλους, γεμάτους αγωνία για την συνέχεια μιας ιστορίας η οποία πήρε μια δραματική τροπή που κανένας δεν περίμενε. Ο κόσμος των Κυνηγών και των Πλασμάτων του Σκότους ήρθε αντιμέτωπος για μια ακόμη φορά με τον Βάλενταϊν ο οποίος επέστρεψε έτοιμος να παλέψει για τα αρρωστημένα του ιδανικά και ακόμα πιο έτοιμος να διεκδικήσει και τελικά να κερδίσει όλα εκείνα που πιστεύει ότι του ανήκουν και λόγω συνθηκών στερέθηκε. Ο Βάλενταϊν δεν είναι απλά ένας ακόμα χαρακτήρας μέσα στην ιστορία αλλά, ο κεντρικός άξονας της ίδιας της ιστορίας με όλους και όλα να περιστρέφονται γύρω του, ν' ακολουθούν την τροχιά που εκείνος καθορίζει χωρίς να είναι σίγουροι αν μπορούν να κάνουν κάτι για να τ' αλλάξουν αυτό, για να ξεφύγουν. Σκοπός της επιστροφής του η κατάκτηση της εξουσίας, ο αφανισμός των Πλασμάτων του Σκότους και στο πλευρό του να βρίσκεται ο Τζέις, ο γιος που μεγάλωσε και γιατί όχι, η Κλέρι, η κόρη που δεν γνώρισε ποτέ. Τα πράγματα όμως δεν μπορεί να είναι τόσο εύκολα.

Ο Τζέις, μετά τις αποκαλύψεις που έλαβαν χώρα στην "Πόλη Των Οστών", είναι ο χαρακτήρας εκείνος που δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα σε αυτή την δυναμική συνέχεια. Όχι μόνο είναι ερωτευμένος με μια αδερφή της οποίας την ύπαρξη δεν γνώριζε, ένα αίσθημα που πρέπει να καταπνίξει αλλά δεν μπορεί αλλά παράλληλα, ακόμα και στα μάτια όσων τον αγαπούσαν, τον εκτιμούσαν και τον σέβονταν, γίνεται άξαφνα ο γιος του δολοφόνου ηγεμόνα που άλλαξε τις ζωές τους και την ροή της ιστορίας τον Κυνηγών των Σκιών. Δεν είναι πλέον ο ικανός ο πολεμιστής αλλά ένα πιόνι που εκπαιδεύτηκε στα χέρια του πιο επικίνδυνου εχθρού του κόσμου του, αίμα από το αίμα του και σάρκα από την σάρκα του Βάλενταϊν, γεγονός που τον κάνει αυτόματα συνένοχο και ύποπτο στα μάτια όλων. Και όσο και να θέλει να αποδείξει το αντίθετο, δεν ξέρει αν μπορεί να το κάνει, δεν ξέρει αν μπορεί να αρνηθεί έναν πατέρα που για εκείνον μέχρι τα δέκα του χρόνια υπήρξε το μοναδικό στήριγμα, η μόνη του αληθινή οικογένεια.

Σε μια παρόμοια κατάσταση σύγχισης βρίσκεται και η Κλέρι η οποία καλείται να συμβιβαστεί με τα σκοτεινά μυστικά του παρελθόντος της μητέρας της, και κατ' επέκτασην του δικού της, αν και ξεχασμένου. Πρέπει να δεχτεί ότι ο πατέρας της δεν είναι ένας κοινός θνητός αλλά ένας επικίνδυνος αποστάτης Κυνηγός και ότι το μοναδικό αγόρι που έκανε την καρδιά της να σκιρτήσει δεν είναι άλλος από τον αδερφό που πάντα επιθυμούσε και ξαφνικά θα ευχόταν να μην είχε αποκτήσει ποτέ. Η ζωή της δεν είναι φυσιολογική, όχι απλά και μόνο επειδή δεν μπορεί πλέον να είναι δεδομένων των νέων συνθηκών αλλά γιατί στην πραγματικότητα δεν ήταν ποτέ, δεν θα έπρεπε να ήταν ποτέ. Στο αίμα της κυλάει το αίμα των Νέφελιμ και ακόμα και αν δεν μεγάλωσε και δεν εκπαιδεύτηκε για τον ρόλο αυτό, βαθιά μέσα της κάτι την καλεί να τον ακολουθήσει, αναγνωρίζοντας ότι είναι ένα καθήκον και μια υποχρέωση την οποία δεν μπορεί να αποφύγει πιστεύοντας ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Η Cassandra Clare συνεχίζει την αφήγηση της ιστορίας της στους ίδιους τόνους με τους οποίους μας συστήθηκε. Η πλοκή είναι δυναμική και γρήγορη, οι εκπλήξεις και οι ανατροπές συνεχείς ενώ τα διαρκώς εναλλασσόμενα συναισθήματα δεν σε αφήνουν να πάρεις ανάσα αλλά και σε καμία περίπτωση να υπολογίσεις τι θα συμβεί παρακάτω. Η ροκ αισθητική της δεν διαφοροποιείται καθώς δεν ξεχνάει ότι μιλάει για μια ιστορία εφήβων, τοποθετώντας την όμως στον δικό της φανταστικό κόσμο με μια τρομακτική, σχεδόν ρεαλιστική πραγματικότητα. Δεν διστάζει να θίξει θέματα ρατσιμού και διαφορετικότητας αλλά και την δυσκολία του να είναι κανείς έφηβος, πολύ περισσότερο δεν όταν έχει να αντιμετωπίσει τα ανθρώπινα προβλήματα της ηλικίας μέσα σε ένα κόσμο που βρύθει από δαίμονες και άλλα πλάσματα που οι κοινοί θνητοί υπολογίζουμε ως φανταστικά, ως τμήματα των εφιαλτών μας. Αν για κάθε έφηβο είναι δύσκολο να προσεγγίσει την σεξουαλική του ταυτότητα, τα συναισθήματά του, ακόμα και τα θέλω της ζωής και της οικογένειάς του, φανταστείτε σε τι κλίμακα αυτό αυξάνεται όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες και τα εμπόδια των χαρακτήρων των "Θανάσιμων Εργαλείων".

Οι προαναφερόμενες δυσκολίες και τα εμπόδια, τόσο στην κοινή, όσο και στην μεταφυσική πραγματικότητα των ηρώων, είναι που οδηγούν στον δρόμο της οριστικής διαμόρφωσης των προσωπικότητων τους, των χαρακτηριστικών εκείνων που ο κάθε άνθρωπος αναπτύσσει μεγαλώνοντας λαμβάνοντας ρίσκα, αποφάσεις και γνώση με σκοπό την καλή ή όχι αξιοποίησή της. Οι ζωές τους δεν είναι πλέον ίδιες έτσι, δεν μπορούν να είναι ίδιοι κι εκείνοι. Τα πάντα γύρω τους αλλάζουν και εξελίσσονται κι εκείνοι καλούνται να ακολουθήσουν τους γρήγορους ρυθμούς της αλλαγής αυτής, την επιτακτική ανάγκη της επιλογής που θα καθορίσει ποιοι είναι, με ποιους είναι και ποια πορεία θα ακολουθήσει η ζωή τους στο μέλλον. Πρέπει να δεχτούν το ποιοι είναι ή ακόμα και το ποιοι έγιναν και κατά πόσο αυτό θα επηρρεάσει το μέλλον, τις αποφάσεις τους, την δύναμη του να παραδεχτούν ή όχι, να δεχτούν το ίδιο τους το είναι αλλά και όσων βρίσκονται γύρω τους, είτε τους στηρίζουν είτε όχι.

Η Cassandra Clare έχει δημιουργήσει το δικό της γοτθικό, σκοτεινό, ροκ και παράξενο σύμπαν μέσα στο οποίο όλα τα πλάσματα των ονείρων και των εφιαλτών μας συνυπάρχουν και συγκρούονται, κάτω από το τυφλό βλέμμα μας που δεν έχει τη δύναμη να γνωρίσει τι υπάρχει πίσω από την επιφάνεια. Τι κι αν θες να πιστέψεις ότι πρόκειται για ένα παραμύθι, είναι τόσο αληθινό, τόσο ζωντανό που οι ρυθμοί της καρδιάς σου και οι παλμοί στις φλέβες σου χτυπάνε στο ίδιο τέμπο με εκείνο των πρωταγωνιστών. Συνεχείς και γρήγορες αλλαγές δεδομένων και καταστάσεων, ανατροπή κάθε ισορροπίας και όλα αυτά με έναν ιδιαίτερο δυναμισμό σε ένα σύμπαν σκοτεινό, επικίνδυνο, τρομακτικά γοητευτικό, γεμάτο μυστικά, συγκαλειμμένες αλήθειες και σκληρά ψέματα αλλά και συναισθήματα τόσο οικεία και παράλληλα τόσο δύσκολα που οδηγούν σε έναν και μόνο δρόμο. Στον δρόμο εκείνο που δεν έχει επιστροφή ούτε σταυροδρόμι να επιλέξεια.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Cassadra Clare
Μεταφραστής: Μοσχή Φωτεινή
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 528
ISBN: 978-960-6665-55-4
Aναδημοσίευση από: Το μεγαλείο των τεχνών

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ: ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ

Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Όταν η Κλέρι Φρέι πηγαίνει στο κλαμπ Πανδαιμόνιο στη Νέα Υόρκη, δεν περιμένει να βρεθεί μάρτυρας σε ένα φόνο. Πολύ λιγότερο μάλιστα ένα φόνο που διαπράττουν τρεις έφηβοι, καλυμμένοι με παράξενα σημάδια.
Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση της Κλέρι με τους Κυνηγούς των Σκιών, πολεμιστές ταγμένους στο ξεκλήρισμα των δαιμόνων που βρίσκονται στη γη –και τη διατήρηση της τάξης μεταξύ βρικολάκων και λυκανθρώπων. Είναι επίσης η πρώτη της συνάντηση με τον πανέμορφο πολεμιστή Τζέις.
Μέσα σε 24 ώρες, η Κλέρι θα βρεθεί βαθιά μέσα στον κόσμο του Τζέις, όταν η μητέρα της εξαφανίζεται και η ίδια δέχεται επίθεση από ένα δαίμονα.
Γιατί όμως να ενδιαφερθούν οι δαίμονες για μια συνηθισμένη θνητή όπως η Κλέρι; Και πώς απέκτησε ξαφνικά την Ενόραση; Οι Κυνηγοί των Σκιών είναι αποφασισμένοι να το μάθουν…

Προσωπική άποψη:
Από τον τίτλο και την περίληψη του βιβλίου, θα περίμενε κανείς πως πρόκειται για ένα ακόμα εφηβικό μυθιστόρημα. Εγώ πάλι πιστεύω πως, αν και σαφέστατα στοχεύει κατά πρώτο και κύριο λόγο στις ηλικίες αυτές, δεν απευθύνεται σ' αυτές κατ' αποκλειστικότητα αλλά, σε όλες εκείνες τις καρδιές που έχουν κρατήσει μέσα τους κάτι από την ηλικία εκείνη, αναζητώντας τον κίνδυνο, το νέο και μυστηριώδες, το γοητευτικό και το παράξενο, στοιχεία που υπάρχουν χωρίς τελειωμό στο μυθιστόρημα αυτό και που προσφέρονται απλόχερα σε κάθε αναγνώστη που είναι, όχι μόνο πρόθυμος αλλά, και έτοιμος να τα ακολουθήσει σε ένα ταξίδι γεμάτο επικίνδυνα πλάσματα, πόνο και εκπλήξεις, ανατροπές και δυνατές συγκινήσεις. Αυτός είναι ο κόσμος της Cassandra Clare.

Πιο συγκεκριμένα, ο φανταστικός αυτός κόσμος της συγγραφέα, υπάρχει στον ίδιο χρόνο, παράλληλα και μαζί με τον δικό μας. Τι θέλω να πω μ' αυτό; Ότι τα μυθικά για κάποιους πλάσματα του κόσμου της ζουν, όχι μόνο μέσα στα στενά όρια ενός δικού τους, προσωπικού σύμπαντος αλλά, έχουν την δυνατότητα να περνάνε, να ζουν και να κινούνται και στον δικό μας με μία μοναδική ικανότητα, την ικανότητα εκείνη που τους επιτρέπει να υιοθετούν το προσωπείο που εκείνοι επιλέγουν, καταφέρνοντας να κρύψουν από τους κοινούς θνητούς την πραγματική τους φύση, μέχρι ωσότου τουλάχιστον εκπληρώσουν τους σκοπούς τους. Ανάμεσα στα πλάματα αυτά, είτε μιλάμε για ξωτικά, είτε για λυκάνθρωπους, είτε για βρικόλακες, είτε ακόμα και για δαίμονες, υπάρχουν και κάποια άλλα, πολύ πιο γοητευτικά κι επικίνδυνα, πολύ κοντά στην θνητή εικόνα και όμως, πολύ πιο προικισμένα από εμάς. Οι Κυνηγοί των Σκιών, μια ομάδα εκπαιδευμένων Νέφελιμ με σκοπό να διατηρούν την τάξη ανάμεσα στα πλάσματα του κόσμου τους και την ισορροπία ανάμεσα στον δικό τους κα τον δικό μας κόσμο.

Η Clare δεν χρησιμοποιεί τον κλασσικό μύθο των Νέφελιμ ως μία κρυμμένη αλήθεια για να πλάσσει τους ήρωες πάνω στους οποίους θα χτίσει την ιστορία της αλλά, ακριβώς ως έναν μύθο ο οποίος της επιτρέπει να δημιουργήσει την δικιά της αλήθεια. Οι Κυνηγοί είναι γοητευτικοί και μυστηριώδεις αλλά παράλληλα είναι παράξενοι κι επικίνδυνοι. Αυτά είναι ίσως και τα στοιχεία που γοητεύουν εμάς ως αναγνώστες και την Κλέρι ως πρωταγωνίστρια της ιστορίας. Μία Κλέρι που αν και κοινή θνητή έχει ένα μοναδικό χάρισμα. Μπορεί να βλέπει τους Κυνηγούς, κάτι που κανένα άλλο ανθρώπινο πλάσμα δεν μπορεί αν δεν το θελήσουν οι ίδιοι. Είναι κι εκείνη ξεχωριστή με έναν δικό της, παράξενο και ανεξερεύνητο τρόπο και σε συνδυασμό με την θνητή της, ευάλωτη φύση, γίνεται αγαπητή στα μάτια μας αλλά και σε εκείνα του εσωστρεφή και αψυχολόγητου πολεμιστή Τζέις.

Η απρόσμενη αυτή συνάντηση των δύο νέων, που αισθάνονται μια ασυνήθιστα δυνατή και παράξενη έλξη ο ένας για τον άλλον, θα οδηγήσει την Κλέρι σε μια σειρά αποκαλύψεων σχετικά με το ομιχλώδες και πολύ προσεκτικά συγκαλλειμένο παρελθόν, τόσο της μητέρας της όσο και της ιστορίας της οικογένειάς της την οποία η ίδια δεν γνώρισε ποτέ. Ο ρεαλιστικός κόσμος της παύει να υφίσταται με την ίδια να ανακαλύπτει ότι αποτελεί μέλος ενός πολύ διαφορετικού κι επικίνδυνου, ενός κόσμου που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί μόνο στα πιο τρελά, ίσως και στα πιο τρομακτικά του όνειρα. Στάχτες και αίμα έχουν καλύψει τα ίχνη από ένα παρελθόν γεμάτο βία κι ενοχές και η αποδοχή του δεν είναι μόνο καθήκον της Κλέρι αλλά και του Τζέις. Η συνάντησή τους δεν είναι τυχαία, όπως τυχαία δεν είναι και η έλξη τους αφού ακόμα και στον κόσμο του μεταφυσικού αποδεικνύεται πως ότι γράφεται δεν ξεγράφεται και όσο και να θες, δεν μπορείς να το αποφύγεις. Το παρελθόν πάντα είναι εκεί και πάντα περιμένει να το αντιμετωπισεις.

Το μυθιστόρημα της Clare έχει όλα όσα θα μπορούσε να ζητήσει ο κάθε αναγνώστης του είδους. Είναι έξυπνο και ανατρεπτικό. Είναι μυστηριώδες, συνεχώς μεταβαλλόμενο και γεμάτο ανατροπές και εκπλήξεις που κάνουν το στομάχι μας να δένεται κόμπος. Έχει πολλούς, διαφορετικούς και καλοδουλεμένους χαρακτήρες, με τους δύο πρωταγωνιστές να ξεχωρίζουν και να μας γοητεύουν, καθιστόντας αδύνατον να αντισταθούμε στην μοναδικότητα της προσωπικότητας του καθενός από αυτούς, δύο προσωπικότητες τόσο διαφορετικές και όμως τόσο ταιριαστές. Χαρακτήρες που η συγγραφέας χειρίζεται με όλη την παρορμητικότητα της ηλικίας τους, χωρίς όμως να γίνεται χυδαία προς χάρης ευκολίας αλλά διατηρώντας όλο το χιούμορ, πολλές φορές καυστικό, και όλη την εξυπνακίστικη διάθεση των εφήβων που είναι πραγματική απόλαυση. Ανάμεσα στο πανκ και το ροκ, στο μοντέρνο και το κλασσικό, το μυθιστόρημα της Clare θυμίζει κάτι από Harry Potter με μία όμως σαφέστατα πιο ερωτική και επικίνδυνη διάθεση.

Θα περίμενε κανείς, ίσως ακόμα και 'γω η ίδια, να έχω αρχίσει να κουράζομαι από τα τόσα και τόσα μυθιστορήματα γύρω από το φανταστικό που έχω διαβάσει το τελευταίο διάστημα. Και όμως, υπάρχει τελικά εκεί έξω τόσο ταλέντο και τόση μαγεία, τόσο ζωηρή φαντασία και τόσο ονειρεμένες σκέψεις που κάτι φαντάζει, αν όχι απίθανο, τρομακτικά δύσκολο. Γιατί πως ν' αντισταθείς άραγε στην ιστορία που κρύβεται πίσω από ένα τόσο αινιγματικό εξώφυλλο; Γιατί πως μπορείς ν' αφήσεις από τα χέρια σου όταν ξεκινήσεις την ανάγνωσή του ένα βιβλίο που από τις πρώτες κι όλας γραμμές σε καλωσορίζει σε έναν τόσο γοητευτικό κόσμο που δεν μπορείς να μην εξερευνήσεις; Γιατί πως να μείνεις μακριά από τους χαρακτήρες του που σε κερδίζουν, όχι με την τελειότητά τους αλλά, με τις αδυναμίες τους, σε μια ιστορία γεμάτη ένταση και νεύρο, πάθη και δυνατά αισθήματα, σκοτεινά μυστικά και ψέματα και καλά κρυμμένες αλήθειες, ή μήπως όχι, που σοκάρουν;
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Cassandra Clare
Μεταφραστής: Μοσχή Φωτεινή
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 581
ISBN: 978-960-6665-46-2
Αναδημοσίευση από: Το μεγαλείο των τεχνών

INDIANNA TELLER

Στις ατελείωτες πλαγιές της Μοντάνα απλώνεται το ράντσο Λύκος.
Ολόγυρα, οι πέριξ δεν πολυαμφιβάλλουν πως κάτοικοί του είναι τα μέλη μιας φατρίας λυκανθρώπων, από τους πιο ισχυρούς της βορείου Αμερικής.
Ανάμεσά τους, θέση έχει μόνο ένας άνθρωπος: ο Ιντιάνα Τέλερ.
Παιδί ενός ανθρώπου με μυστηριώδεις δυνάμεις κι ενός λυκανθρώπου, ο Ιντιάνα είναι ο εγγονός και μοναδικός κληρονόμος στο σόι.
Καθώς αισθάνεται ξένος ανάμεσα στους δικούς του, φεύγει σε αναζήτηση μιας φυσιολογικής ζωής και γράφεται στο πανεπιστήμιο της Μοντάνα.
Εκεί γνωρίζει τη φοβερή Κατερίνα 'Ο Χάρα και τον Τάιλερ Μπράντκελ, γιο του αιωνίου αντιπάλου του παππού του.
'Οταν ο Ιντιάνα βγαίνει σαν από θαύμα ανέπαφος από ένα τρομερό ατύχημα, γινόμενος καπνός την τελευταία στιγμή, αντιλαμβάνεται πως διαθέτει την ικανότητα να κάνει το χρόνο να γυρίζει πίσω όταν βρίσκεται σε κίνδυνο.
Να λοιπόν ένα πολύτιμο ατού, μια και το ατύχημά του μοιάζει μάλλον ύποπτο.
Μήπως κάποιος προσπάθησε να τον αφανίσει;
Η ασφάλεια των λύκων φαίνεται να απειλείται περισσότερο από ποτέ.
Θα τολμούσατε να τα βάλλετε με τους νόμους της φατρίας;

ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Ένα εκπληκτικό blog:
http://culture21century.blogspot.com/

Αναδημοσιεύουμε:
Έρωτας, πάθος, αγάπη, φόβος, πόνος, θλίψη, οργή, αγανάκτηση, ανακούφιση και πόσα άλλα συναισθήματα που θα μπορούσα να απαριθμήσω... Πόσα απ' αυτά έχετε αισθανθεί παρακολουθώντας μια ταινία, διαβάζοντας ένα βιβλίο, ακούγοντας ένα μουσικό CD, θαυμάζοντας ένα έργο τέχνης; Γιατί η τέχνη, σε κάθε της μορφή και κάθε της προέκταση έχει έναν μόνο σκοπό. Ν' αφυπνίσει τις αισθήσεις μας και να μας παρασύρει στα δικά της μονοπάτια...  

Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

ΑΡΚΑΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ


Αλήθεια, "Γερνάει καλύτερα όποιος γερνάει τελευταίος";..
Πιθανόν.
Ο Γεράσιμος πάντως, γερνάει πολύ άσχημα.
Κι αυτό γιατί γερνάει φτωχός, μόνος και -το χειρότερο- γιατί γερνάει έχοντας για κατοικίδιο τον σκύλο Ζαχαρία.
Ο Ζαχαρίας πάλι, γερνώντας μισεί όλον τον κόσμο, αλλά έχοντας πρόχειρο μόνο το Γεράσιμο, τον ταλαιπωρεί αδιάκοπα με τη δηλητηριώδη γκρίνια του.
Ενίοτε ταλαιπωρεί και τον Χαράλαμπο, τον φίλο του Γεράσιμου, τον θαλερό υπερήλικα με τη γεροντική άνοια και τη νεανική λίμπιντο.
Αυτός ίσως γερνάει καλύτερα απ όλους, αφ ενός γιατί δεν έχει σκύλο και αφ ετέρου γιατί είναι πεπεισμένος ότι αρέσει σε όλες τις γυναίκες.




Είναι ο σκύλος "Ο χειρότερος φίλος του ανθρώπου";
Όχι βέβαια, το αντίθετο.
Αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις.
Στην προκειμένη περίπτωση η εξαίρεση ονομάζεται Ζαχαρίας
και είναι ένας ενδεκαετής σκύλος
που θεωρεί μεγάλη αδικία να είναι το ίδιο γέρος με τον
Γεράσιμο, τον εβδομηκονταπενταετή
ιδιοκτήτη του.
Μεγάλη αδικία επίσης θεωρεί και το γεγονός ότι το αφεντικό
του είναι ένας φτωχός συνταξιούχος
που τα οικονομικά του δεν του επιτρέπουν να τρέφει
το σκύλο του με φιλέτα.
Γι' αυτούς και πολλούς άλλους λόγους αντιπαθεί,
υποτιμάει και προσβάλλει συνεχώς τον
Γεράσιμο, ο οποίος βλαστημάει την ώρα και τη στιγμή
που πήρε κατοικίδιο.
Ένα παράξενο ζευγάρι στη δύση της ζωής του.
Μια ιλαρή ματιά στα γηρατειά, τη μοναξιά και
την ανέχεια.
Ένα πικρό και ταυτόχρονα ξεκαρδιστικό άλμπουμ
από τον μάστορα του μαύρου χιούμορ, τον Αρκά.


Συγκεντρωτική έκδοση και των 8 άλμπουμ της σειράς "Η ζωή μετά".
Περιεχόμενα:
1. Η ζωή μετά
2. Δουλειά δεν είχε ο διάβολος
3. Ένα θάνατο τον έχουμε
4. Για καλό και για κακό
5. Σκέπτομαι κι ας μην υπάρχω
6. Το φύλο των αγγέλων
7. Ο θεός είναι καλός άνθρωπος
8. Θανάσιμα αμαρτήματα







Συγκεντρωτικός πολυτελής τόμος που περιλαμβάνει και τα τρία άλμπουμ των "Πειραματόζωων".



"Θανάσιμα αμαρτήματα", φοβερές ανομίες, ανίερες και βδελυρές
πράξεις!
Πώς τιμωρούνται όλα αυτά στην Κόλαση;
Ποια φριχτά βασανιστήρια περιμένουν τους άθλιους
αμαρτωλούς;
Για πόσο χρόνο θα καίγονται στο πυρ το εξώτερο
και στους πόσους βαθμούς;
Αυτές τις απόρρητες πληροφορίες και τα στοιχεία φέρνει
για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας ο Αρκάς,
σ' αυτό το όγδοο και τελευταίο άλμπουμ της σειράς "Η Ζωή Μετά".
Στο μεταξύ, ενώ στην κόλαση οι αμαρτωλοί
ρίχνονται στην γέεννα του πυρός, στον Παράδεισο
οι ενάρετοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα
και σκέπτονται τι δώρο θα κάνουν στον Εορτάζοντα
για τα γενέθλιά του.
Σκοτάδι και φως, τάρταρα και ωσαννά,
οι πιο βαθιές αντιθέσεις συνυπάρχουν σ' αυτό το βιβλίο.
Και βέβαια η βασικότερη αντίθεση: Το μέχρι δακρύων γέλιο.




Στα θερμόαιμα ζώα των "Τρελών Συνδυασμών"
και των "Παιχνιδιών για Δύο", επανέρχονται τα θέματα
του έρωτα και της φιλίας, των οικογενειακών δεσμών
και των λεπταίσθητων εξάρσεων [...]
Μόνο που, καθώς πρόκειται για άγρια ζώα και για μία
μόνο γελοιογραφική εικόνα
(χωρίς προπαρασκευές της κωμικής έκρηξης όπως στα στριπς),
η χλεύη γίνεται κι αυτή πιο άγρια και πιο συμπυκνωμένη.


Υπάρχει Θεός; Και αν υπάρχει τι τύπος είναι;
Πώς περνάει τον καιρό του;
Πώς διασκεδάζει;
Πώς πίνει τον καφέ του και τι εφημερίδα διαβάζει; 
Μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα με τα οποία ποτέ κανένας
θεολόγος και κανένας φιλόσοφος δεν τόλμησε να αναμετρηθεί.Κι όμως ο Αρκάς δίνει τις απαντήσεις.
Σ' αυτό το έβδομο άλμπουμ της σειράς "Η ζωή μετά" θα μάθετε
όχι μόνο για τη φύση και την ουσία του Θεού,
αλλά και για τα γούστα του, τις προτιμήσεις του,
τις ιδιοτροπίες του και τις καθημερινές του συνήθειες.
Διαβάστε το, και όταν συνέλθετε από τα γέλια,

ίσως να συμφωνήσετε κι εσείς, πως "Ο Θεός είναι καλός άνθρωπος".


Διαβητικά χάμστερ, καρκινοπαθείς γάτες, ποντίκια
με δύο κεφάλια και βατράχια χωρίς πόδια.
Αυτοί είναι οι τρόφιμοι του εργαστηρίου που μας
βάζει και πάλι ο Αρκάς, στο τρίτο άλμπουμ της σειράς «Πειραματόζωα».
Υποφέρουν όλα τα ζώα σ' αυτό το εργαστήριο;

Όχι βέβαια, τα περισσότερα έχουν πεθάνει.
 Όμως όσα επιβιώνουν, παρ' όλες τις ταλαιπωρίες,
διασκεδάζουν, γιατί δεν τα κρατάνε μέσα τους.
Τα νεφρά τους, το συκώτι τους και τα άλλα όργανά
τους βρίσκονται σε γυάλες με φορμόλη.
Ο Αρκάς αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι

από τη φρίκη μπορεί να βγει χούμορ.
Χιούμορ άγριο και σκληρό, αλλά πάντα εύστοχο και ξεκαρδιστικό. 
Χιούμορ που θα σας ανεβάσει.
Ειδικά αν νιώθετε λίγο κομμένοι.


Τα επτά άλμπουμ των "Χαμηλών Πτήσεων" του Αρκά σε έναν πολυτελή τόμο.
"Τι είναι έλλειψη φαντασίας σύμφωνα με τον μικρό σπουργίτι;
"Να καβαλάς ως παιδί ένα ξύλο και τρέχοντας να νομίζεις
ότι καβαλάς ένα ξύλο".
Στις "Χαμηλές Πτήσεις" ο Αρκάς επενόησε ένα
παιδί-θαύμα με διαβολικό πνεύμα αμφισβήτησης
και αναρχική διάθεση ισοπέδωσης των πάντων.
Πρώτος και εύκολος στόχος του ο μπαμπάς σπουργίτης,
συναισθηματικά τσακισμένος από την προδοσία και τη φυγή της
συζύγου του, αλλά και αφοσιωμένος οπαδός
κάθε μικροαστικής αξίας.
Το ηθογραφικό δράμα έχει ήδη στηθεί και μάλιστα
στο κατάλληλο σκηνικό.
 Ένα καθημαγμένο αστικό τοπίο μιας πόλης που
πέρασε ασθμαίνοντας στον μεταμοντερνισμό χωρίς
να την αγγίξει διόλου η νεωτερικότητα.
Οι διάλογοι του μικρού με τον πάτερ-φαμίλια
(που όμως δεν έχει οικογένεια) θυμίζουν τους
πρωταγωνιστές του "Περιμένοντας τον Γκοντό", 
καθώς μάλιστα εκτυλίσσονται στο ανάλογο περιβάλλον.
Εν προκειμένω ο Γκοντό έρχεται και μάλιστα
με τη μορφή του αναρχικού μικρού, του μπόμπιρα
σπουργίτη ο οποίος διαθέτει
το ταλέντο ενός άλλου παιδιού-θαύματος,
του Αμαντέους Μότσαρτ, 
αλλά διόλου τον σεβασμό προς τον καταπιεστικό
ιμπρεσάριο πατέρα Λεοπόλδο. 
Ακριβώς το αντίθετο θα λέγαμε! [...]




Η τριάδα «Καστράτο» είναι ομοούσια.
Και οι τρεις ήρωες ευνουχισμένοι: ο Καστράτο από σώμα,
η γηραιά κυρία από πνεύμα, η Λουκρητία από ψυχή.
Τρεις αναπηρίες του σύγχρονου κόσμου που παίζουν εδώ
το παιχνίδι των ρόλων και που εκτρέφουν μαζοχιστικά
τη δυστυχία τους καθώς εξαρτώνται η μία από την άλλη.
Ο κάθε ήρωας εκφράζει το δικό του ανικανοποίητο για το
οποίο και κατηγορεί, όπως όλοι μας, είτε το ομολογεί είτε όχι, τη βάσκανο μοίρα.


Τι είναι καλό και τι κακό;
Ποια είναι η βαθύτερη ουσία τους; 
Είναι αντίπαλες δυνάμεις που βρίσκονται σε αέναη διαμάχη ή είναι όψεις του ίδιου νομίσματος;
Τις απαντήσεις σ' αυτά τα ερωτήματα ψάχνει ο Αρκάς

σ' αυτό το τέταρτο άλμπουμ της σειράς "Η ζωή μετά"
και τις ψάχνει παντού:
Από τα ιλιγγιώδη ύψη του ουρανού μέχρι
τα απύθμενα βάθη της κόλασης.
Από τον φωτοστεφανωμένο θρόνο του Θεού
μέχρι το ερεβώδες άντρο του Εωσφόρου.
Από το απόλυτο καλό μέχρι το ασύλληπτο κακό.
Το αν τελικά θα βρει τις απαντήσεις, δεν είναι σίγουρο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βρει πάλι αφορμές για τρελό,
σαρκαστικό και ανηλεές χιούμορ.
Πάντως, εσείς διαβάστε αυτό το άλμπουμ, "Για καλό και για κακό".



Μια συνολική επανέκδοση των επεισοδίων
του γραφικού κόκορα του Αρκά, σε μια επιχρωματισμένη,
πολυτελή έκδοση.



Στο βιβλιοπωλείο Μάτι
για μια εβδομάδα θα βρείτε όλα τα βιβλία
του Αρκά με έκπτωση 15%.

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ BARDI LAZARE ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ ΜΑΤΙ

Συνεχίζεται η έκθεση ζωγραφικής του Bardi Lazare στην Γκαλερί Μάτι...











Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ ΜΑΤΙ

Badri Lazare
 H τρίτη ατομική του έκθεση στην gallery Μάτι στην Κατερίνη.  
Ο Badri ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Η μετανάστευση των σλάβων καλλιτεχνών άρχισε στις αρχές του 20ου αιώνα με τους: Kandinsky, Lipchitz, Kupka, Brancusi, Lationov, Chagall κ.α. και συνεχίζει μέχρι σήμερα κάτω από άλλες συνθήκες.

Η αποδοχή της τέχνης τους, και η συμμετοχή τους στην διαμόρφωση των αισθητικών αντιλήψεων της Ευρώπης ήταν κυρίαρχη.

Ο δρόμος εξόδου, άσχετα από τις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στις χώρες τους, είναι ανοικτός για τους καλλιτέχνες και την αποδοχή και καταξίωσή τους στις χώρες της πρώην Δυτικής Ευρώπης.

Η ζωγραφική τους “πατάει” γερά στην τεχνική αρτιότητα των σχολών τους και την κλασσική υποδομή τους.
Αυτή η γνώση μπορεί και από μόνη της να παρουσιάσει ένα άρτιο αποτέλεσμα και μάλιστα σήμερα όπου δεν υπάρχει κυρίαρχη αισθητική ιδεολογία.


«Ζωγραφίζω με την καρδιά μου» είπε ο Badri και αναπαρήγαγε την αντίληψη του Chagall- είναι απόφοιτος της ίδιας σχολής- για την τέχνη του.
Η εσωτερική του κατάσταση, η μανία, η τρέλα, το παθολογικό και θρησκευτικό υπόβαθρο γίνονται το μοναδικό σκαλοπάτι της ελευθερίας του.

Όλες οι μορφές του, του έρωτα, του πόνου, του θρησκευτικού βιώματος, τα σύμβολά του, όλα ψάχνουν τον εαυτό του.





Ζωγραφίζω και ανακαλύπτω τον εαυτό μου. Έναν εαυτό εν εξελίξει, γι’ αυτό και το έργο του Badri αναζητά τον θεατή και το ζωγράφο.
Δεν είναι τελειωμένο ή μάλλον ένα έργο δεν τελειώνει ποτέ, όπως το συναίσθημα είναι διαφορετικό την μια και την άλλη στιγμή.


Βadri
Ένας μαγικός ζωγράφος, καλλιτέχνης, όπου οι μορφές του κινούνται με άνεση μεταξύ ουρανού και γης, δείχνουν το θείο και το ανθρώπινο σε μια διαρκή σχέση και αναζήτηση.


Ο ζωγράφος Badri Lazare θα παρουσιάσει την δουλειά του
με θέμα
"Καρδιά-Όνειρο- Έκφραση"
την Παρασκευή 6 Απριλίου στις 9 το βράδυ